Biztonságos távelérés

Az Ewon rendszer biztonságosan összekapcsol egy távoli számítógépet valamely Ewon készülék LAN-oldalára csatlakozó eszközzel (PLC, HMI, webkamera, stb.). A biztonságos összekapcsolást a Talk2M felhőszolgáltatás végzi.

A Talk2M felhőbe lép be mind a távoli számítógép, mind pedig az Ewon készülék WAN-oldala. A belépéshez titkosított VPN csatornát használnak.

A rendszer tűzfalbarát :

  • Az Ewon által generált adatforgalom “outbond” jellegű, hasonlóan a böngészők forgalmához.
  • Csak a rendszerint egyébkébként is engedélyezett portok valamelyikét használják (HTTPS port 443, vagy UDP port 1194)
  • Nincs szükség a tűzfalszabályok megváltoztatására, további portok megnyitására, kivételek megadására.

A fentiek miatt az Ewon rendszere kedvelt és elfogadott biztonságos távoli elérési megoldás az IT szakemberek, IT részlegek részéről is.

A belépéshez szükség van egy Talk2M felhasználói fiókra, amely kétféle lehet: FREE++ és PRO. A FREE++ ingyenes és olyan erőforrásokat nyújt, amely elegendő az alkalmazások 98%-ának megvalósításához.

A távoli számítógépről a felhőbe történő belépéshez szükség van az eCatcher nevű kliensprogram telepítésére. A program révén lehet elvégezni a felhő működéséhez szükséges beállításokat pl.:

  • Fiók létrehozása, adminisztrációja
  • Ewonok beléptetése, törlése adott fiókra vonatkozóan
  • Diagnosztikai funkciók
  • Stb.

A távoli kapcsolódáshoz is szükség van az eCatcher működésére. A program révén léphetünk be az adott felhőfiókba, ahol láthatjuk az aktív (online) Ewonokat.

A kijelölt aktív Ewonhoz való sikeres csatlakozás után a távoli Ewon LAN-oldalára csatolt eszköz (pl. PLC) IP címe elérhető lesz a számítógépen.futtatott más programok számára (pl. PLC programozó rendszer).

Az eCatcher által létrehozott virtuális hálózati csatolón elérhető a távoli PLC készülék IP címe, így ezzel a vezérlővel a vonatkozó program biztonságosan lebonyolíthatja a megfelelő adatforgalmat.

Lépésről lépésre útmutató Magyar nyelven Talk2M felhő és Ewon készülék alapbeállításhoz itt.